PalloTV - Kausiennakko: Tepsillä nousukeitto keitettynä?
TULEVAT PELIT:

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Suomen Cup

Ykkönen

Suomen Cup

Kansallinen Liiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
29.04.2021

Kausiennakko: Tepsillä nousukeitto keitettynä?

TPS kuuluu jalkapalloseuroihin, joiden perinteet ulottuvat pitkälle. Se on myös niiden harvojen joukossa, jotka ovat olleet pääsarjan tuttuja tukipylväitä talati vaihtuvien seuranimien ja -logojen joukossa. Viime vuosina tämä on muuttunut. TPS on ajautunut hissijoukkueeksi.

TPS pelasi ylimmällä tasolla yhtäjaksoisesti vuodesta 1966 vuoteen 2000. Uuden vuosituhannen ensimmäinen kausi päättyi tappioon Atlantikselle liigakarsinnassa. Kaksi vuotta Ykkösessä oli vielä harjoittelua, jonkinlaista vahingon torjuntaa. TPS palasi liigaan kaudeksi 2003 ja pelasi siellä taas yhtäjaksoisesti aina vuoteen 2014 saakka.

TPS on sittemmin sahannut liigan ja Ykkösen väliä. Putoamisen jälkeen TPS käväisi kahdesti liigassa, mutta molemmilla kerroilla visiitit jäivät ranskalaismallisiksi. Lähtöpassit tapahtuivat karsinnassa: kaudella 2018 voittaja oli KPV ja viime vuonna KTP.

Kilpailullinen alamäki johtuu pitkälti talousvaikeuksista. Jalkapallo ja jääkiekko erkanivat emäseurasta omiksi yhdistyksiksiin 1990-luvun alussa. Siitä lähtien jalkapalloilijoiden aikajanaan kuuluvat konkurssi, uusi yhdistys, konkurssivelkojen aiheuttamat talousvaikeudet ja sarjakaudesta selviäminen jääkiekkorahan turvin, osakeyhtiö, liikemiesryhmän rahoilla eletyt lihavat vuodet ja suistuminen jo kolmanteen talouskurimukseen.

Rahahuolet olivat niin syviä, ettei TPS hakenut lisenssiä liigaan kauden 2014 päätteeksi, vaikka sitä mahdollisuutta tarjottiinkin. Puolenkymmentä vuotta sitten seuran hätähuuto tuotti osakeannin muodossa yli 300 000 euroa, kun seurajohto uhkasi luopua sarjasta vain kolme viikkoa ennen kauden alkua.

Täksi kaudeksi TPS leikkasi 1,3 miljoonan euron budjettiaan parilla sadalla tuhannella. Ykkösen seuran tulo- ja menoarvioksi se on silti muhkea. Esimerkiksi noususta haaveileva EIF aikoo tulla toimeen alle neljällä sadalla tuhannella ja aikaisempina vuosina setelipinoja surutta käyttänyt KPV kuudella sadalla tuhannella eurolla. Pelaajien osuus on n. 300 000 euroa. Sillä rahalla luulisi suosikkiryhmän olevan kasassa.

Kun joukkue putoaa liigasta, lähtijöitä vihreämmille laitumille yleensä riittää. TPS ei tee poikkeusta. Vaihtuvuus on ollut suurta, mutta TPS sai laadun tilalle yhtä lailla laatua. Monen tärkeän pelaajan vaihdettua maisemaa tai lopetettua pelaajauransa seuraa valmentava Jonatan Johansson sai mahdollisuuden rakentaa näköisensä joukkueen. Sekin helpottaa TPS:n tilannetta.

– Meiltä lähti paljon kokemusta, ja halusimme tilalle kokeneita pelaajia, jotka kykenevät pelaavat paineen alla. Mielestäni meiltä löytyy johtajuutta myös tällä kaudella. Olemme rakentaneet joukkuetta rauhallisesti ja strategiamme mukaisesti, Johansson kommentoi joukkueen rakentamista Miesten Ykkösen verkkosivuilla.

– Uudet pelaajamme ovat sopeutuneet tosi hyvin. Se on minulle tärkeää, että pelaajat viihtyvät meillä. Tänne tullaan pelaamaan joukkueena ja tekemään paljon töitä yhdessä. Meillä on hyvät puitteet, ja haluamme taata pelaajille kaikki edellytykset kehittyä jalkapalloilijana.

Vaihtuvuuden taakse voi piiloutua alkukaudesta, mutta jos pelit eivät lähde senkään jälkeen sujumaan, on peilin edusta ainoa paikka vierailla. TPS haluaa nousta ja käytännössä kaikki muut sijat kahden parhaan jälkeen voidaan katsoa epäonnistumiseksi. Nousua isompi kysymys odottaa kuitenkin vuodessa 2022. Miten sarjahissi saadaan pysähtymään liigakerrokseen?

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: