PalloTV - "Tasapelien kääntämiseen voitoiksi täytyy löytää keinot", päävalmentaja Toni Kallio

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
17.07.2023

”Tasapelien kääntämiseen voitoiksi täytyy löytää keinot”, päävalmentaja Toni Kallio

Tällä viikolla PalloTV:n kesäisessä Valokeilassa -sarjassa tutustutaan Tampereen Ilvekseen. Ensimmäisenä ääneen pääsee Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio, joka on toista täyttä kautta tamperelaisseuran peräsimessä. Myöhemmin tällä viikolla julkaistavissa haastatteluissa jututetaan myös puolustaja Tatu Miettusta ja hyökkääjä Santeri Haaralaa.

Ilveksen kausi on ollut tasapelien sävyttämä. Tamperelaiset ovat pelanneet 15 ottelua, joista kahdeksan on päättynyt pistejakoon. Voittoja on irronnut kolme ja tappion karvasta kalkkia Ilves-pelurit ovat juoneet neljästi. 17 pisteen saldo oikeuttaa Veikkausliigan sarjataulukon kahdeksanteen sijaan. Runkosarjan loppumetreillä Ilves taistelee lähinnä viidennestä tai kuudennesta sijasta, joihin sillä on vielä realistinen mahdollisuus.

Kun tilastoihin pureutuu tarkemmin, Ilvekseltä löytyy kaksi selkeää ongelmaa. Joukkue on tehnyt vain 14 maalia. Se on 0,93 maalia / ottelu eikä se riitä edes lyhyessä juoksussa mihinkään. Kun cupin pelit pudotetaan pois, Ilves on tehnyt vain kolmessa ottelussa enemmän kuin yhden maalin eikä yhdessäkään kahta maalia enempää.

Ilveksellä on ollut myös vaikeuksia pitää johtoasemaa. Tasapeliin tai tappioon päättyneissä otteluissa Ilves on menettänyt johtoaseman kuusi kertaa. Tasapeliin päättyneessä kotiottelussa FC Lahtea vastaan tamperelaisilta lipui peräti kahden maalin johtoasema käsistään.

Jalkapallo on maalintekopeli ja se joukkue, joka osaa tehdä maaleja, yleensä voittaa. Ilveksen asemaa sarjataulukon kahdeksantena ei kokonaan selitä tehottomuus, vaan ennen kaikkea kyvyttömyys pitää johtoasemasta kiinni. Hyvä esimerkki tästä on FC Honka, jonka maaliero on lähes identtinen. Päästettyjä on sama määrä (14), mutta tehtyjä maaleja on yksi vähemmän. FC Honka on silti korkeammalla kuin Ilves, koska se on kyennyt pitämään johtoasemansa useammin kuin tamperelaisjoukkue.

Kallio ei ole Ilveksen saldoon tyytyväinen. Se on selvää. Mitkä ovat päävalmentajan mietteet joukkueen esityksistä? Joko tehottomuus alkaa painaa niskassa? Mikä mättää? Meneekö valmentaja huonon tuurin taakse? Puuttuuko rosterista pelaajia? Mitä liikkuja valmentaja toivoo Ilveksen tekevän, kun siirtoikkuna on auki?

Toimittaja: Mika Laakso

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia