PalloTV - Sarjakausi käynnistyy - C-lohkossa varaslähtö
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Suomen Cup

Ykkönen

Suomen Cup

Kansallinen Liiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
07.05.2021

Sarjakausi käynnistyy – C-lohkossa varaslähtö

Kakkosen kausi käynnistyy tänään. Koronapandemia tekee aloituksesta tänäkin vuonna poikkeuksellisen mutta eri tavalla kuin viime kaudella. C-lohko aloittaa pelaamisen kolmella ottelulla jo tänään. Jos tautitilanne ei olennaisesti muutu, A- ja B-lohkon pelit pääsevät vauhtiin vasta toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Vuosi sitten pelit alkoivat vasta kesäkuun puolivälin paikkeilla. Tälläkin kaudella avausta siirrettiin jo kertaalleen. Alkuperäisen ohjelman mukaan otteluiden olisi pitänyt alkaa jo huhtikuun lopussa.

Aikataulujen lisäksi koronapandemia on pakottanut myös muovaamaan sarjajärjestelmät uusiksi. Kaudella 2019 ensimmäistä kertaa pelatut neljän parhaan noususarjat jäävät pois. Lohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja, jonka päätteeksi voittaja nousee Ykköseen ja kaksi huonointa putoaa Kolmoseen.

Viime kauden outo poikkeusratkaisu oli yksinkertainen sarja, jonka lisäksi lohkot jaettiin alueellisiin alalohkoihin. Niiden tulokset laskettiin sellaisenaan sarjataulukkoon. Se asetti seurat eriarvoiseen asemaan. Yksinkertaisen sarjan päätteeksi pelatut ylemmät ja alemmat loppusarjat olisivat tuottaneet kuta kuinkin saman ottelumäärän.

Itä, länsi ja pohjoinen

Kolmesta lohkosta A on eräänlainen itä-, B länsi- ja C pohjoislohko. Ne muodostetaan maantieteellisesti pitkälti samalla kaavalla.

C-lohkon häntä heittää vuodesta ja seurojen sijoittumisesta riippuen joko länteen Pohjanmaalle tai itään Savon ja pisimmillään jopa Karjalan suuntaan. Tällä kaudella paino on enemmän rannan suunnassa, kun JIPPO nousi Ykköseen ja kuopiolainen KuFu-98 siirrettiin A-lohkoon. Närpiö on aina aavistuksen omainen rajatapaus. Sillä olisi lyhemmät pelimatkat B-lohkon paikkakunnille, mutta henkisesti se kuuluu samaan pottiin Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan kaltaisten vastustajien kanssa ja siten C-lohkoon.

A- ja B-lohkojen runko on helppo määritellä jakamalla eteläinen osa valtakuntaa pystysuunnassa kahtia. Pääkaupunkiseudun runsas seurajoukko ripotellaan kahden lohkon sekaan. Tässä jaossa on tällä kaudella pieni kauneusvirhe. Vantaan Jalkapalloseura on läntisessä B-lohkossa, vaikka monet sen lähivastustajat - kehyskuntia edustavat seurat JäPS, NJS ja PK Keski-Uusimaa - ovat A-lohkossa.

Muutoin pääkaupunkiseutu on jaettu loogisella tavalla. Espoo ja Kauniainen ovat lännessä, Helsinki idässä. Sen vuoksi FC Honka Akatemia, EPS ja Atlantis FC vaihtoivat lohkoissa paikkoja.

AC Kajaani lopetti toimintansa

Viime kausi päättyi JIPPO:n, Klubi 04:n ja PK-35:n nousemiseen Ykköseen. FC Espoo, FC Kiisto, FC Viikingit, Kultsu FC, OLS ja P-Iirot putosivat Kolmoseen.

Ykkösestä tulivat alas päin AC Kajaani, MYPA ja SJK Akatemia. AC Kajaani luopui sarjasta, kun seuran pitkäaikaisen rahoittajan lompakko sulkeutui. OLS sai täydennysmenettelyssä sarjapaikkansa takaisin.

Tämän kauden uusia kasvoja ovat Ilves-Kissat, KäPa, Närpes Kraft, OTP, Peli-Karhut ja VJS. Vielä yksi muutos tapahtui, kun HJS pudotti Akatemia -liitteen nimestään.

Kakkosta sävyttävät monet isojen seurojen kakkosjoukkueet ja farmisopimukset, jotka saattavat heiluttaa suurestikin yksittäisten otteluiden ennakkoasetelmia. Farmisopimukset ovat olleet ennenkin sallittuja. Reservijoukkueiden pelaaminen Kakkosessa on tuoreempi juttu. Joitakin vuosia sitten kakkosjoukkueen noustua sarjaan, sen tuli rekisteröityä omaksi seurakseen saadakseen sarjapaikan. Tällaisia tapauksia ovat mm. Klubi 04 ja nykyisin SJK Akatemiana tuttu Kerho 07.

FC Hongalla, Ilveksellä, RoPS:lla ja SJK:lla on akatemiajoukkue Kakkosessa. AC Oulu vastaa OLS:n edustusjoukkueen toiminnan pyörittämisestä. JBK (FF Jaro), KuFu-98 (KuPS), Lahden Reipas (FC Lahti), Peli-Karhut (FC KTP) ja Vaasan IFK (VPS) ovat farmisopimuksen kautta kytköksissä ylempiin sarjoihin.

Kauden avausottelut
A-lohko
Pe 28.5. JäPS - FC Kiffen klo 18:30
Pe 28.5. KäPa - PeKa klo 18:30
La 29.5. Atlantis FC - PEPO klo 17:00
La 29.5. MYPA - NJS klo 17:00
La 29.5. PKKU - Reipas klo 17:30
Su 30.5. KuFu-98 - MiPK klo 18:30
B-lohko

La 29.5. FC Jazz - SalPa klo 17:00
La 29.5. HJS - KaaPo klo 17:00
La 29.5. PIF - EPS klo 17:00
La 29.5. Ilves/2 - Ilves-Kissat klo 19:30
Su 30.5. FC Honka Akatemia - TPV klo 18:30
Su 30.5. GrIFK - VJS klo 18:30
C-lohko
Pe 7.5. JBK - SJK Akatemia klo 19:00
Pe 7.5. JS Hercules - OLS klo 19:00
Pe 7.5. RFA - OTP klo 19:00
Su 9.5 FC Vaajakoski - GBK klo 14:00

-Raine Pernu

Muita uutisia