PalloTV - Simat ja munkit pöytään - Vappuaatto käynnistää Kakkosen
TULEVAT PELIT:

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Suomen Cup

Kansallinen Liiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
30.04.2022

Simat ja munkit pöytään – Vappuaatto käynnistää Kakkosen

Ylempi loppusarja ratkaisee Ykköseen nousijoiden nimet.

Kakkosen varsinainen starttipäivä on tänään. Vapunaaton kunniaksi kalenterissa on 14 ottelua, joista suurin osa pelataan iltapäivällä. Vapunpäivänä ei pelata. Varaslähtö on jo otettu: A-lohkossa on pelattu yksi ja B-lohkossa, jossa on yksi joukkue muita lohkoja enemmän, useampi ottelu.

Kakkosessa on palattu kaudella 2019 käyttöön otettuun malliin kahden koronaepidemian aiheuttaman poikkeusvuoden jälkeen. Kussakin kolmessa lohkossa neljä parasta joukkuetta jatkavat kauttaan vielä ylemmässä loppusarjassa. Varsinaisen runkosarjan pisteet jäävät voimaan ja kolmen lisäkierroksen päätteeksi ylemmän loppusarjan voittajat nousevat Ykköseen kaudeksi 2023.

A- ja C-lohkojen kaksi viimeistä sekä B-lohkon kolme viimeistä putoavat Kolmoseen.

B-lohkossa on yksi joukkue enemmän hallinnollisen oikaisupäätöksen vuoksi. Talven sekasotku syntyi, kun RoPS luopui Ykkösen sarjapaikastaan ja pudottautui sarjaporrasta alemmaksi oman akatemiansa sarjapaikalle.

RoPS:n luopumisen myötä Ykkönen täydennettiin sääntöjen edellyttämällä tavalla. Sen sijaan Kakkosen täydentämisessä tapahtui tulkintavirhe. Täydennys tehtiin lohkojen vahvistamisen jälkeisen pykälän mukaan. Lohkot oli tehty, mutta liittohallituksen lopullinen siunaus puuttui. Täydennysmenettelyssä olisi pitänyt käyttää toista sääntöä.

Täydennysmenettely käsiteltiin uudelleen. Uudelleen käsittelyn tuloksena oli yllätyskompromissi. Espoon Palloseura, jonka olisi pitänyt alun perin saada sarjapaikka, sai sen, mutta virheellisen menettelyn tuloksena paikan saanutta GBK:ta ei palautettu Kolmoseen. Näin ollen B-lohkossa on 13 joukkuetta.

Koko episodi tuntuu absurdilta. Virhe tapahtui henkilökunnalle, joka on tehnyt jo vuosia erilaisia sarjojen täydennyksiä ilman mokia.

Tasainen A-lohko, B- ja C-lohkoissa selkeät suosikit

Nousijasuosikkeja on ja ei ole vaikea nimetä. Kuten C-lohkossa pelaavan OLS:n päävalmentaja Rauno Ojanen ilmaisi värikkäästi PalloTV:n ennakkosarjan haastattelussa, Kakkosen seurojen tiedotuspolitiikka on kirjavaa. Seurojen voimasuhteista on vaikea saada kunnon kuvaa pintapuolisella raapaisulla.

A-lohkon kärki näyttää ennalta tasaisimmalta. Sieltä on hyvin vaikea nostaa esiin yhtä tai kahta nousijasuosikkia. Atlantis FC:n ja Lahden Reippaan nimet ovat pulpahdelleet keskuisteluissa. Ei sovi myöskään unohtaa vuodesta toiseen juniorimyllystään lahjakkuuksia takovaa Käpylän Palloa.

Entä mihin menee joensuulainen JIPPO? Ykkösestä pudonnut seura uusi pakostakin kasvojaan rajulla kädellä eikä välttämättä ole kovin nousijasuosikki, mutta se on yllätysvalmis musta hevonen.

KuPS Akatemia on myös omanlaisensa arvoitus. Liiga-apujen turvin se voi olla kaatamaton vastus lohkon jokaiselle joukkueelle. Talouden puolesta KuPS:lla on mahdollisuus viedä akatemiansa vaikka Ykköseen asti, mutta haluaako seura edes sitä?

Salon Palloilijoita ei voi sivuuttaa, kun B-lohkon suosikkia valitaan. Seura on luovuttanut sarjapaikkansa operoinnin uudelle osakeyhtiölle, jonka taustavoimat ovat satsanneet isolla rahalla joukkueeseen. Taye Taiwo, Oskari Jakonen ja Elmo Heinonen edustavat nimekkäitä hankintoja, joilla salolaiset lähtevät ykköspaikkaa hakemaan.

Klubi 04 on toinen, jolla on sanansa sanottavanaan. Se on jo ottanut paikkansa lohkon kärjessä. HJK:n farmijoukkue on ehtinyt pelata kolme ottelua, joista on kertynyt seitsemän pistettä. SalPa:n avaus päättyi 4-2 voittoon Tampereen-Viipurin Ilves-Kissoista. Katse kääntyy helposti myös Poriin, jossa FC Jazz ja Musan Salama haaveilevat kaupungin palauttamisesta kotimaisen jalkapalloilun parrasvaloihin.

Sitä samaa haaveilee myös jyväskyläläinen JJK. Kolmosesta vauhtia hakenut entinen liigaseura on kasannut kovan ryhmän, vaikka joutuukin kilpailemaan resursseista FC Vaajakosken ja nyt myös Kakkoseen nousseen Komeettojen kanssa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella Jyväskylä, Oulu ja Tampere ovat kolmen Kakkosen joukkueen kaupunkeja. Oulussa ja Tampereella on seura myös ylemmällä sarjaportaalla.

Oulusta lienee tulossa ainakin yksi JJK:n vakavin uhkaaja. Jalkapalloseura Hercules on menettänyt pelaajia, mutta on saanut paikattua lähtijöitä nimivahvoilla pelaajilla. Ulkomaalaisten varassa oleva OTP on sarjan outo ja musta hevonen. Se tulee joko pärjäämään tai konttaamaan.

RoPS:lla ei taida olla vielä rahkeita nousutaisteluun, mutta saattaa hyvänä päivänä yltää neljän parhaan loppupeleihin. Yhtä tai kahta loppusarjan paikkaa tarjotaan myös jollekin Pohjanmaan joukkueelle.

Muita uutisia