PalloTV - Tampere United hamuaa takaisin huipulle
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
13.09.2022

Tampere United hamuaa takaisin huipulle

PalloTV sukeltaa sarjaportaissa alas päin tällä viikolla ja käy tutustumassa Kakkosen eri lohkojen kuulumisiin. Sarjassa pääsemme kuulemaan, miten JJK Jyväskylän, Tampere Unitedin ja joensuulaisen JIPPO:n kaudet ovat sujuneet sekä millaisia lähitulevaisuuden näkymiä seuroilla on.

Sarjan tässä osassa PalloTV:n vieraana on uutta tulemista tekevän Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

Lamavuosien jälkeen myös Tampereella seurat olivat kuralla ja kassa oli syöty pohjaa myöten tyhjiin. Ilves ja Tampereen Pallo-Veikot löivätkin hynttyyt yhteen perustaen Tampere Unitedin vuonna 1998. Pelit alkoivat Ilveksen sarjapaikalla Ykkösessä kaudella 1999, jolloin TamU nousi uusintaottelun kautta Veikkausliigaan.

TamU nousi nopeasti Suomen huipulle, eli rankasti ja lähti näyttävästi. Liigadebyytti päättyi kuudenteen sijaan ja jo seuraavana vuonna Tampere United voitti ensimmäisen mestaruutensa.

Seura eli kukoistuskauttaan uuden vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen ajan, jolloin se voitti kolme mestaruutta, kolme pronssia, yhden cup-mestaruuden ja kaksi cup-hopeaa. Parhaimpina aikoina yleisökeskiarvo huiteli neljän tuhannen molemmin puolin.

Kaikki päättyi kuin seinään. Tampere United ajautui talousvaikeuksiin, jotka huipentuivat kauden 2011 alla. Seuran sarjapaikkaa hallinnoinut osakeyhtiö otti vastaan rahaa vedonlyöntivilppeihin sekaantuneelta singaporelaiselta yhtiöltä. Palloliiton tuomio oli tyly: Veikkausliigasta tuli lähtöpassit juuri kauden kynnyksellä. Osakeyhtiö meni konkurssiin eikä ry:lle annettu sarjapaikkaa anomuksista huolimatta.

Tällä välin Tampere Unitedin kannattajat olivat perustaneet oman yhdistyksensä, joka pelasi piirin alaista harrastesarjaa TamU-k:n nimellä. Tyrmäystä seuranneena kautena TamU-k lähti pelaamaan virallisia piirisarjoja ja alkoi hitaan, mutta varman nousun sarjaporras kerrallaan takaisin kohti huippua.

Kauden 2016 alussa osapuolet olivat jälleen yhdessä, kun Jalkapalloseura Tampere United ry ja Tampere Unitedin kannattajat ry fuusioituivat. Toiminta jatkui alkuperäisen organisaation suojissa ja k-kirjain voitiin pudottaa seuran nimestä pois. Tampere United pelasi Kakkosta kaudet 2017-19 ja Kolmosta kaudet 2020-21. Seura on nyt takaisin Kakkosessa ja tähyää huipulle.

Toimittaja: Mika Laakso
Teksti: Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia