PalloTV - Kakkonen alkaa - Seurat vedenjakajalla historiallisen uudistuksen edessä
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
20.04.2023

Kakkonen alkaa – Seurat vedenjakajalla historiallisen uudistuksen edessä

Pitkässä kausiennakossa ääneen pääsevät JIPPO:n, FC Jazzin ja RoPS:n edustajat.

Kotimaan isoista jalkapallokilpailuista viimeinen, Miesten Kakkonen, potkaistaan käyntiin tulevana viikonloppuna. Kakkonen ja siinä pelaavat seurat ovat suuren muutoksen edessä. Tämä kausi johdattelee sarjan kohti Palloliiton suurinta uudistusta viiteen vuosikymmeneen, kun Veikkausliigan ja Ykkösen väliin syntyy uusi taso, Ykkösliiga. Muutos koskettaa ennen kaikkea Kakkosen seuroja.

Mitä sarjauudistuksesta ajatellaan eri seuroissa ja mitä se on saanut aikaan? Ääneen pääsevät A-lohkossa pelaavan joensuulaisen JIPPO:n toiminnanjohtaja Timo Tahvanainen, B-lohkossa tahkoavan FC Jazzin toiminnanjohtaja Tommi Pikkarainen ja C-lohkon pohjoisimman seuran RoPS:n urheilutoimenjohtaja Jari Ilola.

Veikkausliigaan sarjauudistus ei vaikuta. Myöskään nykyinen Ykkönen ei koe isoja muutoksia. Iso osa Ykkösen seuroista pelaa jatkossakin toiseksi ylimmällä sarjatasolla, mutta sen nimi vaihtuu Ykkösliigaksi. Joukkueiden määrä supistuu kymmeneen. Vähennys toteutetaan vetämällä alhaalta päin ponnistavien rimaa ylös - putoajia on edelleen kolme.

Kolmanneksi sarjatasoksi putoava Ykkönen rakentuu uusiksi. Joukkueita tulee olemaan kaksitoista, joista kolme on tämän kauden Ykkösen putoajia. Loput tulevat Kakkosesta monimutkaiselta tuntuvan karsintajärjestelmän kautta.

Lähde: Suomen Palloliitto

Kakkonen pelataan kolmessa 12 joukkueen lohkossa. A-lohko muodostuu Helsingin, Vantaan, Uudenmaan ja itäisen Suomen seuroista. Espoossa kotipaikkaansa pitävät seurat on sijoitettu B-lohkoon yhdessä mm. Tampereen seudun ja muun Länsi-Suomen kanssa. Atlantis FC muodostaa ainoan poikkeuksen, sillä seuralla on kaksi joukkuetta Kakkosessa. Toinen niistä on A- ja toinen B-lohkossa.

Pohjois-Suomen seurat muodostavat C-lohkon, jonka eteläinen raja ulottuu Närpiö-Jyväskylä-Kuopio -linjalle.

Uuteen Ykköseen nousevat yhdeksän seuraa muotoutuvat kaavalla 3+1+5

Lohkojen ykkösten ja parhaan toiseksi sijoittuneen pudotuspelien voittaja nousee ainoana Ykkösliigaan. Finaalin ja välierien häviäjät saavat paikan uuteen Ykköseen. Toiseksi parhaan lohkokakkosen kausi päättyy runkosarjan jälkeen - joukkue saa niin ikään paikan uuteen Ykköseen.

Lopuista viidestä paikasta pelataan karsintaottelut. Niihin osallistuvat huonoin lohkokakkonen sekä kaikki lohkoissaan 3.-5. sijoille sijoittuneet. Näistä joukkueista muodostetaan viisi otteluparia, joiden voittajat nousevat myös Ykköseen.

Lohkoissaan viimeiseksi jääneet ja kaksi huonointa toiseksi viimeiseksi sijoittunutta putoavat sarjasta. Ensi kaudella Kakkonen pelataan kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa.

Sarjauudistusta on perusteltu ennen kaikkea kahdella syyllä. Sarjojen välisten kuilujen on koettu revenneen liian isoiksi. Lisäksi erityisesti Ykkösen seurat ovat kokeneet, että pitkäjänteinen kehitystyö on vaikeaa ellei jopa mahdotonta, koska sarjan vaihtuvuus on ollut liian isoa. PalloTV käsittelee sarjauudistusta seuraavassa podcast-jaksossa, joka julkaistaan vappuviikon loppupuolella.

Sarjauudistuksen myötä monen seuran minimitavoitteena on päästä lohkossaan viiden parhaan joukkoon. Satsauksia pelaajistoon on nähty - kenties jopa riskilläkin.

A-lohkossa nousuhaluja voisi kuvitella olevan ainakin JIPPO:lla, Klubi 04:llä, Lahden Reippaalla, PEPO Lappeenrannalla ja PK-35:llä. FC Jazz, HJS ja Tampere United ovat B-lohkosta tyrkyllä kärkeen. Oma sanansa on sanottavanaan myös lohkon reservijoukkueilla eli FC Honka/Akatemialla ja Ilves/2:lla.

C-lohkossa on enemmän kysymysmerkkejä. RoPS ja TP-47 ovat pelanneet Veikkausliigassa asti, mutta toinen toipuu seuran lähes konkurssiin vieneestä talouskatastrofista ja toinen vasta tekee uutta kilpailullista tulemista. Haaveita ja haluja varmasti on, mutta tulevatko sarjauudistuksen tarjoamat mahdollisuudet niille liian aikaisin?

Oulussa on kaksi toistensa kanssa kilpailevaa seurayhteenliittymää. AC Oulun reservijoukkueena toimivaa OLS:aa ja alueen usean junioriseuran pelaajaputken päänä toimivaa Herculesta kammetaan kohti ylempiä sarjoja. Kokkolaan, Pietarsaareen ja Jyväskylään ei välttämättä mahdu toista valtakunnallisen sarjan joukkuetta. Voisiko kenties VIFK olla valmis urotekoihin?

Toimittaja: Junnu Leskelä

Muita uutisia